Sinds 1 juli 2012 geldt een registratieplicht voor iedereen die arbeidskrachten verhuurt (uitleners). Op basis van de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) moeten uitleners geregistreerd staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Bij controle van de Inspectie SZW kan zowel uitlener als inlener bij overtreden van deze wet een forse boete worden opgelegd.
Op de website van de KvK kan een bedrijf een Waadi-check doen. Om dit te kunnen doen is het KvK-nummer nodig van het bedrijf dat personeel uitleent. Het inlenende bedrijf kan dan direct zien of de uitlener geregistreerd staat in het Handelsregister als bedrijf dat personeel ter beschikking stelt.
Wat is de registratieplicht Waadi?
De registratieplicht Waadi richt zich op uitzendbureaus, maar geldt ook voor andere bedrijven die bedrijfsmatig of niet-bedrijfsmatig arbeidskrachten uitlenen. Denk aan banenpoolers, uitleenbureaus, payrolling bedrijven, detacheerders, etc. Volgens de wet stellen deze bedrijven arbeidskrachten ter beschikking. Doel van de registratieplicht Waadi is om malafide uitzendbureaus aan te pakken en uitbuiting van werknemers tegen te gaan. De registratieplicht Waadi is een aanvulling op de certificering in de uitzendbranche. Door de registratieplicht Waadi wordt duidelijk welke ondernemingen arbeid ter beschikking stellen.
Vanaf 1 juli 2012 moet elk bedrijf die op een of andere manier tegen vergoeding arbeidskrachten ter beschikking stelt bij de Kamer van Koophandel als zodanig geregistreerd staan in het Handelsregister.
Inlener
Als u personeel inhuurt van een andere werkgever, bent u inlener. U betaalt immers de andere werkgever en u laat zijn personeel tijdelijk voor u werken. Als inlener bent u vanaf 1 juli 2012 verplicht om na te gaan of het bedrijf waarmee u samenwerkt voldoet aan de registratieplicht Waadi. Als u samenwerkt met een bedrijf dat niet geregistreerd is, dan riskeert u een forse boete.
Uitzonderingen
Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de registratieplicht Waadi niet van toepassing is. ln onderstaand overzicht ziet u wanneer de registratieplicht Waadi wel van toepassing is en wanneer niet.
Registratieplicht Waadi wel van toepassing:
De registratieplicht Waadi geldt voor alle ondernemingen die arbeidskrachten ter beschikking stellen. Denk hierbij aan:
- Banenpoolers
- Pay-rolling bedrijven
- Detacheerders
- Buitenlandse uitzendbureaus
- 06-busjes
- etc.
Registratieplicht Waadi niet van toepassing:
In een beperkt aantal gevallen is er de registratieplicht Waadi niet van toepassing:
- Bij aanneming van werk
- Bij collegiale uitlening
- Bij intra-concernuitlening